VALPUPPFOSTRAN

 
Snart är det dags, eller kanske du redan har hämtat hem din nya lilla familjemedlem. Att få en valp i huset innebär ganska mycket arbete, pyssel och fix och tricks, det ska man inte sticka under stol med, men också så himla mycket roligt och positivt. Här tänkte vi skriva lite allmänt om valpuppfostran, vad man ska tänka på när man får hem valpen och hur man sen går vidare för att få en självsäker, trygg och harmonisk hund.
 
Din valps uppfödare ska ge dig all tänkbar information om hur du bäst ska ta hand om din valp/hund.  Förhoppningsvis har din uppfödare en gedigen och mångårig kunskap om hundar i allmänhet och om springer spaniels i synnerhet och som valpköpare ska du dra nytta av detta. En seriös uppfödare har också ständigt jour när det gäller valpköpare och du ska alltid känna dig trygg i att du kan ringa, när som helst om du behöver hjälp och råd med din hund. Att du har ett bra förhållande till din uppfödare är viktigt, valpköpare och uppfödarförhållandet ska bygga på ett ömsesidigt förtroende. En uppfödare kan du dela både sorg och glädje med, en uppfödare gläds med dig när det går bra och delar din sorg och ställer upp om/när det är jobbigt.
 
Dagen då du/ni ska hämta hem er valp har kommit. Vi föredrar att du som valpköpare kommer till oss och hämtar din valp. Andra alternativ kan ju förstås fungera men båda parterna måste vara överens. Det vanligaste är dock att valpköparen hämtar sin valp hos oss, vanligtvis i bil. Även om man ska ha funderat på hur och vart hunden sen ska befinna sig i bilen så är första resan hem lite speciell. Det allra bästa är att man är två personer så att den som inte kör kan ha valpen i knät. Detta förutsätter ju att valpen är någorlunda liten. Är det en större valp så har den förhoppningsvis hunnit åka lite bil så då kan det vara okej att låta den åka i en bur där bak. Som allt gäller det att ge valpen positiva erfarenheter och att allt nytt blir något roligt. Att bli instängd ensam längst bak i bilen kan bli en traumatisk upplevelse för den lilla valpen.
 

En springervalp är bedårande men kom ihåg, även en sån här liten goding kräver en

fast hand och ordning och reda från början för att utvecklas till en trevlig hund.

 
De första dagarna: En springervalp är en framåt, glad och positiv individ och det ska man som ny ägare dra nytta av i starten tillsammans. Våra valpar är lite vana vid koppel och halsband samt har åkt bil några gånger innan de lämnar oss. Att stå stilla på trimbordet för att bli klippt och omskött kan våra valpar också från väldigt tidig ålder. Detta är saker som man ska träna den lilla valpen på så snart man kommer hem. Vi ser helst att man som ny valpägare har möjlighet att vara hemma heltid några veckor när man hämtat sin valp. Då får valpen, matte och husse värdefull tid tillsammans för att lära känna varandra och valpen lär känna sitt nya hem och de nya rutinerna i lugn och ro. Det är en stor omställning för en liten valp att flytta. Den största omställningen är antagligen att plötsligt bli själv, utan sina kullsyskon. Naturligtvis blir den nya familjen också den nya flocken men de första dagarna kan vara lite förvirrande för valpen. Ta det bara med ro och låt den undersöka och kolla in allt det nya i lugn och ro. De första dagarna är det bra om man försöker hålla sig på hemmaplan. Tids nog blir det dags att vidga vyerna. Man bör redan från dag ett ha bestämt vart valpen ska sova på natten. Att låta valpen ha tillgång till ett helt rum eller mer under natten är förkastligt och valpen kommer bara att bli förvirrad, irra runt och med all säkerhet både kissa och bajsa. Att investera i en bur är en god idé. Buren kan man ställa i sovrummet den första tiden. Valpen lär sig på så sätt att på nätterna sover man och ligger stilla och får den dessutom sällskap i rummet så brukar det gå utan problem från början. naturligtvis tar man ut och rastar valpen så sent som möjligt på kvällen och tidigt på morgonen. En del valpar vaknar, piper och är rastlösa på natten den första tiden. Man behöver inte gå upp varje gång, gör man det har man snart etablerat ett mönster hos valpen som inser att den bara behöver gnälla lite för att få uppmärksamhet, även om det är mitt i natten.  När valpen blivit större kan man byta ut buren mot en hundsäng av något slag.
 

En sån här s k biabädd bör man vänta med att införskaffa tills valpen vuxit ur

sin värsta "tuggålder". Men man kan ju få lov att prova under överseende.
 
Fasta rutiner och konsekvens: Hundar är vanedjur och gillar att veta vad som ska hända och när. Därför är det viktigt att redan från första början ha rutiner och regler för valpen. Vill man inte att hunden ska ligga i möblerna så visar man det från början. Konsekvens gäller och hunden blir trygg av att veta vad som gäller i olika situationer. Var inte rädd för att säga till din valp när den gör något den inte får men glöm inte att berömma när den är duktig. Springrar är vanligtvis otroligt lättlärda och okomplicerade hundar men man ska inte begå misstaget att tro att alla hundar blir trevliga individer av sig själva. Det krävs engegemang från ägarens sida för att få just en sån trevlig, väluppfostrad och väl fungerande hund som vi alla vill ha.
 
Rumsrenhet: En liten valp är naturligtvis inte rumsren. Även om den kanske så smått har börjat förstå poängen med att kissa och bajsa ute så kommer det att hända olyckor inne den första tiden. Hur snabbt valpen blir rumsren beror på hur nitisk du själv är. Förr eller senare blir den det, en del tar kanske lite längre tid på sig än andra. Att gå ut med valpen direkt efter varje längre sovstund, lekstund och efter mat är bra rutiner. Det bästa är att ta ut valpen direkt och gå ut och ställa sig och vänta. Håll inte på med valpen, då kan den komma av sig, låt den sköta sitt och beröm när den gör ifrån sig. Ta sen in den direkt igen. Sköter man detta så har man ganska snart en valp som förstår att du vill att den ska göra ifrån sig utomhus. Händer det en olycka inne så är det inte valpens fel, gör ingen affär av det, torka upp och försök vara snabbare nästa gång. Ibland kan det kännas tröstlöst och man tänker att hunden aldrig kommer att bli rumsren men sen plötsligt en dag bara är den det. Som med allt annat, gör ingen stor sak av det hela, ta det med ro så kommer även valpen att göra detsamma. Om man förstorar upp saker eller blir orolig för saker som är helt normalt känner hunden av det och det kan bli onödigt komplicerat.
 
Mat: Din uppfödare ska tala om vad och hur mycket din valp ska äta. Vanligtvis bör en 8-10 veckor gammal valp äta fyra mål om dagen. Om man har en matglad valp som äter bra kan det räcka med tre gånger. De första dagarna kanske valpen äter lite dåligt men det är helt normalt och beror på omställningen och allt det nya. När valpen känner sig lite mer hemtam så kommer aptiten tillbaka. En valp får gärna vara lite rund med lite extra valphull men ska för den skull naturligtvis inte vara alldeles för fet. Här gäller sunt förnuft och man får anpassa fodermängden och antalet mål till varje individ. Har du en valp som äter gärna och mycket så kanske man får begränsa matransonen något. Har man däremot en valp som är lite sämre på att äta så får man kanske ge den flera mål. Det är valpens hull som bestämmer hur mycket den ska ha, inte fodertabeller eller andra experter. Är du osäker på utfodringen av din valp så vänd dig alltid i första hand till din uppfödare. Utfodringen ska ske på någorlunda fasta tider och ännu viktigare är hur den går till. När det är dags för mat så ska valpen äta, inte göra en massa annat. Se till så att det är lugnt runtomkring så att inget stör i maten. Ge valpen 5-10 minuter att äta upp sin portion. Om valpen går sin väg och inte verkar vilja ha mer så tar man undan maten och serverar inget förrän nästa mål. Lämna aldrig mat stående på golvet, då lär sig valpen att den inte behöver äta när maten serveras utan kan gå och plocka i maten som den själv vill. Detta bäddar inte för några bra matvanor. De flesta springrar är matglada och äter det som serveras när det serveras. Är din valp inget matvrak så är det ännu viktigare att ha ordentliga rutiner vid utfodringen annars blir det oftast bara värre.
 
Skötsel: Våra valpar är vana vid att bli mycket hanterade och också att stå på trimbord för att bli klippta och ompysslade. Det är viktigt att du lär valpen att bli hanterad. Lär valpen att det är mysigt att bli omskött och att det ingår i era dagliga rutiner. Ställ gärna valpen på ett stadigt halkfritt bord då och då, borsta lite, klipp klorna, ta en titt i mun och öron, kort sagt vänj valpen vid att du håller på med den. På så sätt blir det aldrig problem med den vuxna hunden, vare sig det handlar om när du själv ska sköta hunden hemma eller om den ska trimmas eller undersökas av veterinär.
 
Social träning: Något som är väldigt viktigt för den lilla valpen är den sociala träningen. Med social träning menas att man tar med valpen till nya miljöer, låter den träffa nya människor och andra hundar, tar med den i bilen osv. Om man låter valpen göra allt det här redan från början så lägger man en god grund till en trygg och harmonisk hund som inte är rädd för vardagliga saker. Ta med valpen till något ställe där det är mycket folk i rörelse, kanske ner på stan på en gågata. Slå dig ner på en bänk och låt valpen bara sitta och studera och ta in alla intryck, titta på folk, cyklister, barnvagnar och andra hundar. Gå en liten, liten bit och sen åka hem igen. Tänk på att ta det steg för steg och se till att varje ny upplevelse blir positiv för valpen. Ta med den ut i skogen, sätt dig på en stubbe och låt valpen strosa runt och nosa och undersöka i naturen. Låt den följa med i bilen när du åker och handlar, låt den sitta kvar i bilen en stund när du är inne i affären. Detta förutsätter naturligtvis att du har någon slags bur i bilen där valpen är i tryggt förvar och känner sig bekväm, att det inte rör sig om någon längre stund i början och framförallt, att det inte är för varmt. Ingen hund för någonsin lämnas i en bil under varma sommardagar. Om du låter valpen träffa andra hundar så se till så att de hundarna är 100% pålitliga och valpvänliga för att undvika att din valp får negativa upplevelser av andra hundar. Lär dessutom valpen att den inte alltid automatiskt måste hälsa på alla hundar den ser. Man bör begränsa umgänget till några hundar som man känner väl. En hund har inget behov av en  stor skara vänner, det räcker gott med en mindre skara hundvänner som både den och ägarens känner väl. Att anmäla sig själv och valpen till en valpkurs på den lokala hundklubben är en utmärkt idé. Själva idén med valpkurs är just att valpen ska träna sina sociala färdigheter tillsammans med andra valpar och deras ägare under ordnade former. Som ägare får du också värdefull utbildning i vad det innebär att vara hundägare.
 
Motion: En valp (med valp menas här upp till 1 år) ska inte motioneras alls. En valp får sitt rörelsebehov tillfredsställt genom att leka och vara ute i trädgården, om man har en sådan, och att vara med och träna sig socialt. Långpromenader, cykelturer och annan ansträngande och regelrätt motion får man vänta med till hunden fyllt 1 år och anses färdigvuxen i skelettet. Om man övermotionerar en valp kan det få allvarliga följder i form av skador på skelett och muskler som inte är färdigutvecklade hos en ung hund. För en liten valp på 8-10 veckor kan en lagom "promenad" vara kanske 10 minuter i samband med koppelträning. Några längre promenader är inte aktuellt förrän valpen är minst 6 månader, då kan man gå en halvtimme kanske, förutsatt att valpen går i koppel i lugn takt. Om du är ute och har valpen lös så springer den naturligtvis mer och då räcker en 15-20 minuterspromenad vid 6 månaders ålder. Sen kan man öka successivt upp till 1 års ålder men promenaderna ska alltid vara på valpens villkor och ske under lugna former. Låt gärna valpen busa då och då med jämngamla och/eller jämnstora hundkompisar men inte alltför långa stunder i taget och det får aldrig bli våldsamt. Låt aldrig en valp leka med en äldre hund eller en som är mycket större, även om den större hunden är aldrig så snäll så kan valpen lätt skadas och/eller överanstränga sig.
 

Slutligen, njut av tiden med din valp! Det går väldigt fort och innan man hinner blinka är hunden halvvägs in i vuxenstadiet.  Kom ihåg att all den tid du lägger ner på och tillsammans med din lilla valp får du tusenfalt tillbaka när hunden är vuxen. Med rätt uppfostran kommer du att få en hund som är en fröjd att dela tillvaron med.